Svensk Undulathobby logga

Svensk Undulathobby

Hem

Utställningar > Ungfågel- & Derbyutställning 2017

Av Björn Johansson

Årets utställning avhölls lördag 27 maj hos XL-Zoo i Barkarby precis som vanligt. Som domare så hade vi Tibor Gyerko som tillsammans med sin fru Zita kom hela vägen från Budapest i Ungern. För första gången så fick vi en domare som konsekvent dömde efter det poängsystem som gäller inom AZ (Tysklands största fågelförening). Han förklarade hela tiden hur många poäng han drog av för de ”fel” han ansåg att fåglarna uppvisade. Vi har haft tyska domare förrut men då har man inte förklarat det på samma sätt. En bra erfarenhet för de utställare och medlemmar som deltog på bedömningen. Antalet fåglar var strax under 60 och kan väl anses som helt ok. Vann Derbyt gjorde Ali Bozkurt med en mycket bra Isabell himmelsblå hane. Bäst i motsatt kön blev Östen Södermark med en Isabell grågrön. På Ungfågelutställningen vann Ali Bozkurt både bästa oruggade och bästa ruggade.
Kvaliteten på fåglarna var bitvis väldigt bra, inte bara bland A-utställarna utan även bland B-utställarna.
Min uppfattning är att den totala kvaliteten på utställningsundulater har höjts nämnvärt de sista åren. Det tack vare att fler har börjat åka utomlands för att köpa in avelsfåglar som höjer kvaliteten. Det har även börjat komma in fler utställare som verkligen vill satsa på kvalitet, inte bara kvantitet. Självklart fanns det även en klass för Färgundulater. Den vanns av en Gulmaskad Kobolt hona från Inger Lindegren. Att vi börjat ha klasser även för de ”mindre” undulaterna har väl hittills inte varit någon supersucce men någonstans måste man börja och förhoppningsvis följer Sverige den trend som råder i övriga europa där de mindre Färgundulaterna går kraftigt framåt. Under lördagen hölls även årsmöte och kvällen avslutades med en grillafton hos övertecknad. En mycket trevlig kväll som fortsatte in på småtimmarna med god mat och mycket fågelsnack. Ett lotteri hade vi så klart med skänkta priser. Spänningen höjdes nämnvärt när Tibor och Zita meddelade att dom skänkte tre fåglar till lotteriet! Helt plötsligt var det inte bara handdukar, kuddar och vattenrör som stod på spel. Lotterna gick åt som smör i solsken och storslam tog Nisse Lampa som inte bara tog två av fåglarna utan även nästan alla andra priser också! Grattis Nisse! (vi andra är inte bittra, nej då!!) Det är ju så att SUH i år firar 10-års jubileum. Det kommer vi fira lite extra på våra Undulatdagar i september. Självklart kommer det även komma en artikel i Fågelhobby om dessa tio år och hur utvecklingen gått framåt och hur vi succesivt byggt upp en förening som idag är fullt fungerande med flertalet aktiviteter, Facebook sida, eget medlemsblad mm. Ett stort tack till alla medlemmar för en mycket trevlig dag!

 

Om klubben | Kontaktman | Styrelse | Stadgar & regler | Utställningar | Varianter | Artiklar | Gästbok | Forum | Länkar | Arkiv
Content Copyright © 2007-2019 Svensk Undulathobby. All rights reserved.
Webmaster Susanna Rajala.
Sitemap/sidkarta.