Svensk Undulathobby logga

Svensk Undulathobby

Hem

Artiklar > Slut på häckningen?

Av Björn Johansson

Årets häcksäsong börjar lida mot sitt slut och det är faktiskt dags att börja planera för nästa. Det är nu som det skall bestämmas vilka fåglar som skall sparas inför höstens utställningar och senare häckning. Det är lätt att göra misstag under den här tiden så jag tänkte komma med några råd på vägen.

När man avslutar ett par som suttit i häck så är det viktigt att inte bara släppa in fåglarna direkt i voljären. Efter en häck så är fåglarna, och då framförallt honorna väldigt slitna av att lägga ägg, mata osv. Det är då viktigt att innan man sätter tillbaka dom i voljären med de övriga fåglarna ser till att häckparet är i så bra fysiskt skick som möjligt. När dom kommer tillbaka i voljären så kommer dom nästan garanterat att börja rugga, och eftersom det är konkurrens om mat, vatten, sittplatser mm så är det viktigt att dom är i så bra kondition som möjligt.

Jag brukar låta mina par sitta kvar i häckfacket minst en vecka efter avslutad häckning. Under den tiden ger jag dom extra vitaminer och fortsätter med uppmatningsfoder för att ge dom en chans att lägga på sig lite vikt igen.

Om jag sen tycker att fåglarna ser ok ut så släpps dom tillbaka i voljären. Under de kommande månaderna så ger jag nu alla fåglar i voljären extra vitaminer och kraftfoder under den ruggningsperiod som kommer som en följd av avslutad häckning. Det är i mina ögon väldigt viktigt att man inte bara avslutar häckningen och sen låter fåglarna klara sig på vatten och frö.

Detsamma gäller självklart de ungar som man förhoppningsvis fått. Det är viktigt att fortsätta med uppmatningsfoder och vitaminer över ungarnas första ruggning. Ungar som inte får det dom behöver i näringsväg under första ruggningen får ofta svårt att utvecklas maximalt.

Bland det svåraste som finns är att sortera ut vilka fåglar som skall sparas och vilka som skall säljas inför nästa säsong. Om man är orutinerad så kan det vara bra att be någon lite mer erfaren om hjälp. Det är många faktorer som spelar in när man ska börja sortera sina fåglar. Det handlar om vilket utrymme jag har, vilka färger/varianter vill jag satsa på, hur många hanar/honor har jag osv osv.

Om man är osäker så säljer man inga ungar som inte ruggat första gången. Det är ett första steg för att inte göra misstaget att sälja en fågel som man sen inser att man skulle ha sparat. Man måste även "lära känna" sina egna fåglars utvecklings sätt. Med det menar jag på det sätt ungarna utvecklas under ruggningarna. En del ungar kan man se hur dom skall bli redan efter första ruggningen, medan en del andra utvecklas upp till tredje ruggningen.

Det är alltid bra att ha fler honor än hanar i sitt fågelhus eftersom det oftare är honorna som krånglar under häckningen än hanarna. Det är även svårare att köpa in honor än hanar, så den gamla regeln "häcka fram dina egna honor och köp in hanar" är något att tänka på. Det ideala skulle vara att ha två honor per hane för att få ut max av hanarna. Det finns ett annat gammalt uttryck som säger att "ingen undulatstam är bättre än dess honor" och det stämmer även det.

En annan sak som kan inverka på nästa häcksäsong är utställningarna Det är alltid kul att ställa ut sina bästa fåglar, men ibland kanske man ska låta bli. De fåglar jag då tänker på är framförallt honor som man verkligen vill ha ungar efter. Dessa honor är kanske två år gamla och har en misslyckad första häckning bakom sig. Om fågeln är viktig för den framtida totala kvaliteten i fågelhuset så bör man inte ställa ut den eftersom det kan påverka den negativt inför häckningen som ofta påbörjas kort efter utställningarna.

Honorna av idag har även en betydligt kortare livslängd som häckfåglar ån för ett antal år sedan. Kan man idag få en hona att lägga ägg och få ungar under tre säsonger så kan man vara mer än nöjd, allt över tre säsonger måste ses som ett plus. Hanar brukar dock klara ett eller några år till. Det sista rådet jag skall komma med är detta: Tänk på att det är svårare att köpa in bra häckhonor än att häcka fram dom själv, så sälj inte dina bästa honor om du vill utveckla din stam.

 

Om klubben | Kontaktman | Styrelse | Stadgar & regler | Utställningar | Varianter | Artiklar | Gästbok | Forum | Länkar | Arkiv
Content Copyright © 2007-2019 Svensk Undulathobby. All rights reserved.
Webmaster Susanna Rajala.
Sitemap/sidkarta.