Svensk Undulathobby logga

Svensk Undulathobby

Hem

Artiklar > Häckning

Av Björn Johansson

När det gäller häckning av undulater så finns det lika många varianter och sätt som det finns uppfödare. Alla har vi våra egna små trix och hemligheter för att få fåglarna att häcka. Det kan gälla allt från hur burarna ser ut, holkar, foder m.m. Jag kommer i den här artikeln beskriva mitt sätt att häcka, och kom ihåg, att det som beskrivs här nedan är det som fungerar bäst just för mig, med mina förutsättningar.

Jag kan sätta ihop 15 par samtidigt om jag vill, nu blir det oftast så att jag sparar ett par burar till ungarna, så vi säger att jag sätter ihop 12 par. Dessa par sätts ihop i slutet av oktober, med mål att ha ungar när ringarna anländer första december. Jag har funderat länge innan jag sätter ihop paren helt med tanke på att få fram en så bra utställningsfågel som möjligt. Om man nu inte bryr sig om utställningar så får man koncentrera sig på annat, som t.ex. färg & teckning.

Jag använder s.k. häckfack där man delar av burarna med en skiva. Holkarna är vad man kallar "holk i holk" typen, d.v.s. det finns en utdragbar del inuti den holk som man hänger upp. Jag använder grovt kutterspån i holken. Jag sätter alltid in honan ett par dagar innan hanen, detta för att låta henne bekanta sig med buren och holken lite närmare innan jag sätter in hanen. Om allt går som det ska så brukar det första ägget läggas inom 10 dagar, äggen kläcks varannan dag och det tar 18 dagar för ägget att kläckas.

Jag börjar ge föräldrarna uppmatningsfoder ett par dagar innan första ägget kläcks. När ungarna sen efter ungefär 5 veckor klarar sig själva så flyttas dom till en samlingsbur för ungarna, jag börjar då även att ge grodd duvblandning. Idealet är att få två kullar av paret, men om allt går som det ska och fåglarna ser ut att må bra så kan man även låta dom lägga en tredje kull.

Ungarna hålls sen separerade från de vuxna fåglarna tills de ruggat första gången efter ungefär tre månader. Efter det så släpps dom in i en större voljär. I den får de vara tills jag börjar fundera på vilka som skall ställas ut. När jag bestämmer det så flyttas fåglarna in för att börja förberedas för utställningen. De flesta utställningar går på hösten mellan september och november. Efter det så är det återigen dags för en ny häcksäsong.

 

Om klubben | Kontaktman | Styrelse | Stadgar & regler | Utställningar | Varianter | Artiklar | Gästbok | Forum | Länkar | Arkiv
Content Copyright © 2007-2019 Svensk Undulathobby. All rights reserved.
Webmaster Susanna Rajala.
Sitemap/sidkarta.