Svensk Undulathobby logga

Svensk Undulathobby

Hem

Artiklar > Genetik - Övriga varianter

Av Björn Johansson

Detta nummers genetik kommer att handla om hur det är att försöka odla med vad man kallar övriga varianter. Övriga varianter kallas de färger och teckningar som inte är så vanliga. I Sverige så ingår t.ex. Recessiv brokigt i övriga varianter, så icke utomlands, där har de en egen klass. I England & Tyskland så räknar man in t.ex. Gråvingar, Skuggvingar, Fallow, Slate m.fl. De övriga varianter som jag har erfarenhet av är Recessiv brokigt, Fallow (brunvinge) och Gråvinge. Gråvingar hade jag för ett par år sedan men tyvärr så blev det inget mer av dom utan stammen dog ut.

I dagsläget så häckar jag med både Recessiv brokigt & Fallow. Gemensamt för de båda är att de är recessiva i sitt sätt att nedärva teckningen (se tidigare SUK-Nytt). Recessiv brokigt, eller Dansk brokigt som man även kallar dom har jag odlat i ett antal år nu och har fått upp en vad jag tycker bra "stam", vilket även har visat sig på utställningarna.

Svårigheten med att odla recessiva anlag är att man snabbt blir av med storleken på fåglarna, man måste därför vara väldigt selektiv när man väljer ut vilka fåglar man skall häcka med. Jag har försökt hålla min Dansk brokiga familj väldigt fri från de vad man kallar "dåliga anlag" d.v.s. jag är väldigt noga när jag sätter ihop mina par, alla fåglar som inte håller måttet i mina ögon används ej. Det som är första prioritet för mig är storleken och huvudet på fåglarna. I t.ex. England är odlarna mer inne på att teckningen på fågeln skall vara rätt och odlar även därefter, för mig kommer alltid fågeln före teckningen.

Min "stam" av Dansk brokigt kommer ursprungligen från England jag har under åren använt en (1) fågel som inte kommit från samma familj, det var ett prov som jag gjorde förra året och jag kommer i framtiden att fortsätta med det, d.v.s. slå in en mycket bra hane eller hona utifrån på mina absolut bästa Dansk brokiga. De fåglar som skall användas till det har jag mycket höga krav på. Det måste vara fåglar som inte bara är bra visuellt utan som även har en bra härstamning.

Med mina Fallows så är det en helt annan sak, mina två Fallow hanar är vanliga undulater. Det innebär att jag måste bygga upp från grunden. Jag har därför valt ut ett par honor som kanske inte är världens bästa men som ändå för mig en bit på vägen. Problemet är ju att det första året så kommer jag att enbart få split ungar. Jag kommer sen att till nästa år om det är möjligt, att försöka köpa Fallow från England eller Tyskland för att korsa in på mina split fåglar. Detta skyndar på processen lite men jag måste precis som med de Dansk brokiga använda mycket bra normaltecknade för att föra "stammen" vidare.

Jag tycker personligen att såna här små projekt är upplyftande för mig, jag behöver utmaningar i mitt fågelliv inte bara odla de vanliga färgerna. Jag hoppas att det finns fler som vill hålla på med de övriga varianterna för det är då man i mitt sätt att se på det, måste börja "tänka" undulat.

 

Om klubben | Kontaktman | Styrelse | Stadgar & regler | Utställningar | Varianter | Artiklar | Gästbok | Forum | Länkar | Arkiv
Content Copyright © 2007-2019 Svensk Undulathobby. All rights reserved.
Webmaster Susanna Rajala.
Sitemap/sidkarta.