Svensk Undulathobby logga

Svensk Undulathobby

Hem

Artiklar > Genetik - Könsbundna anlag

Av Björn Johansson

Det här numrets Genetik kommer att handla om de s.k. könsbundna anlagen som är Opalin, Isabell, Lutino, Albino och Lacewing. Lutino, Albino och Lacewing är rödögda, men detta har ingenting egentligen med det könsbundna anlagen att göra, det finns inga könsbundna färger utan bara teckningar.

Könsbundna anlag är bundna till fåglarnas X kromosom. Hanar har två X kromosomer medans honan endast har en. Detta innebär att hanar kan vara split, d.v.s. bärare av de könsbundna anlagen medans honor måste vara visuella, d.v.s. ha anlaget synligt på kroppen. Jag tänkte beskriva de olika varianterna på könsbundna anlag lite närmare.

Lutino, som är en helt gul fågel med röda ögon är egentligen en grön fågel som saknar de vanliga färgpigmenten och därför blir gul. Albino är en helt vit fågel med röda ögon, men egentligen så är det en blå eller grå utan färgpigment.

Skillnaden i att odla Lutino och Albino är att det är lättare att få en Albino helt vit än att få en Lutino helt gul. När man odlar s.k. Inos så vill man ha en ren och djup färg, på Albino får man det genom att använda gråa fåglar, medans man på Lutino har lite svårare att hitta rätt, det gäller även när man odlar Lacewing. Lacewing kan lättast beskrivas som en Lutino/Albino med vingteckning namnet som på svenska ungefär kan översättas till ljusvinge har en betydligt ljusare färg på över hela kroppen än t.ex. en normaltecknad.

Isabell är ett anlag som gör den normalt sett svarta teckningen på fåglarna brun och kroppsfärgen ljusare. Förr kallades Isabell för kanelvingar beroende på det engelska namnet Cinnamon (kanel).

Opalin är en teckning som "bryter upp" den normala teckningen. På en opalin så finns det ingen teckning på rygg och nacke som ska vara helt rena i kroppsfärgen och bilda ett V mellan vingarna. Det skall också finnas som ett "tumavtryck" på varje vinge. Beskrivningen är hur idealet skall se ut men på många fåglar så finns en del svart teckning kvar på rygg och nacke.

Parnings schema:
Hane:   Hona:   Resultat: /=split
Opalin X Normal   Opalin honor, Normala hanar
Opalin X Opalin   Opalin hanar och honor
Normal X Opalin   Normala hanar/opalin, Normala honor

OBS! Jag använde opalin som exempel men det gäller självklart även de andra könsbundna anlagen. I nästa nummer kommer jag att skriva om de Resseciva anlagen.

 

Om klubben | Kontaktman | Styrelse | Stadgar & regler | Utställningar | Varianter | Artiklar | Gästbok | Forum | Länkar | Arkiv
Content Copyright © 2007-2019 Svensk Undulathobby. All rights reserved.
Webmaster Susanna Rajala.
Sitemap/sidkarta.